Lämminhenkisestä terassielämästä voi nauttia talvellakin - katsaus ulkotulisijavaihtoehtoihin

joulukuuta 09, 2022

On jälleen se aika vuodesta kun pakkaset kiristyvät, auringonvalo vähenee ja maata koristaa kaunis valkoinen lumipeite. Talveen ei moni osaakaan yhdistää terassia tai terassikautta, sillä perinteisesti terassielämän on maassamme koettu rajoittuvan kesän lämpimiin kuukausiin. Ulkotakka ja muut ulkotulisijat tuovat tähän kuitenkin muutoksen, sillä terassielämästä on nykyisin mahdollista nauttia myös talvella. Valikoimaa riittää yllin kyllin

Omakoti- ja rivitaloasujat voivat hihkaista riemusta, sillä heidän terassihetkiinsä on tarjolla toinen toistaan tunnelmallisempia vaihtoehtoja; ulkotulisijat, puutarhatakat, ulkopöytätakat sekä ulkobiotakat soveltuvat nimittäin kaikki omakoti- ja rivitaloasujille. 

Tämän lisäksi talven lämpimiin terassihetkiin soveltuvat erinomaisesti sähkö- ja kaasulämmitteiset terassilämmittimet. Kerrostaloasujien parvekekäyttöön soveltuvat puolestaan edellä mainituista vaihtoehdoista parhaiten ulkobiotakat sekä sähkökäyttöiset terassilämmittimet. 

Ulkotulisijojen laajasta valikoimista löytyy myös takallisia terassipöytiä sekä varsinaisia tulisijoja, mutta paloturvallisuussyistä nämä eivät kuitenkaan sovellu sisätilakäyttöön (kuten esimerkiksi lasitetulle terassille). Niinpä niiden paras käyttöaika kokonaan avonaisissa ulkotiloissa rajoittuukin olosuhteiden pakosta lähinnä Suomen kevääseen, kesään ja syksyyn.

Ulkotulisijat


Ulkotulisijojen avulla koko perhe voi kerääntyä viettämään iltaa miellyttävästi hehkuvan tulen ääreen. Poltettavista materiaaleista valinnanvaraa löytyy puolestaan niin puun, kivihiilen kuin briketinkin välillä. Ne eivät sovellu sisäkäyttöön.

Puutarhatakat

Nimensä mukaisesti myös puutarhatakat ovat ulkokäyttöön suunniteltuja. Poltettavan materiaalin suhteen voit valita puutarhaasi joko kaasulla, puulla, briketillä tai kivihiilellä lämpiävän puutarhatakan. Savupiiputonta/hormitonta puu- tai kaasukäyttöistä puutarhatakkaa ei kuitenkaan saa käyttää sisätiloissa.

Toisin kuin puukäyttöistä puutarhatakkaa, tuuletusaukotonta kaasutakkaa voi kuitenkin käyttää osittain suljetuissa sisätiloissa/viherhuoneissa mikäli tilan avoin seinäpinta-ala kattaa vähintään neljäsosan tilan kokonaispinta-alasta. 

Valmistusmateriaaliensa puolesta puutarhatakat tehdään yleensä joko corten-teräksestä, teräksestä tai savesta.

Ulkopöytätakat


Bioetanolikäyttöiset ulkopöytätakat eivät sovellu erityisen hyvin talvikäyttöön, sillä ne eivät varsinaisesti lämmitä muuta kuin mielialaa. Ne soveltuvat kuitenkin loistavasti terassin tai takapihan tunnelmallisiin rentoutumishetkiin keväällä, kesällä ja syksyllä.

Ulkobiotakat

Biotakka käyttää polttoaineenaan bioetanolia ja se soveltuu periaatteessa myös ulkotiloihin. Ulkokäyttöön biotakkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, kuinka hyvin liekit on suojattu tuulelta. Ulkobiotakkojen osalta materiaalivaihtoehtoja on lukuisia. 

Bioetanolikäyttöinen ulkobiotakka soveltuu erinomaisesti esimerkiksi lasitetulle terassille tai hieman isommalle lasitetulle parvekkeelle.

Terassilämmittimet

Terassilämmittimet ovat monelle tuttuja esimerkiksi ulkomaanreissujen ravintolaterasseilta. Lämmitystavoiltaan niitä on joka lähtöön, sillä terassilämmittimet voivat toimia esimerkiksi maa- tai pullokaasulla, sähköllä tai bioetanolilla.

Terassilämmittimistä löytyy niin pöytämallisia, kuin vaikkapa seinään tai kattoon ripustettavia versioitakin. 

Kaasukäyttöiset lämmittimet soveltuvat erityisesti ulkokäyttöön, kun taas esimerkiksi sähkökäyttöinen infrapunalämmitin pääsee parhaiten oikeuksiinsa lasitetulla terassilla tai parvekkeella. 

Terassipöydät takalla


Koska takallisiin terassipöytiin ei ole mahdollista kiinnittää tuuletusaukkoa, ei niitä voi myöskään käyttää sisätiloissa. Ulkotiloihin nämä kaasukäyttöiset terassipöydät soveltuvatkin parhaiten keväästä syksyyn saakka. 

Paras valinta parvekkeelle tai terassille kun kriteerinä on lämpö

Parhaiten parvekkeiden ja terassien lämmitykseen soveltuvat sähkölämmitteiset terassilämmittimet sekä biotakat. Osittain suljettuihin viherhuoneisiin saattaa myös soveltua kaasukäyttöinen tuuletusaukoton puutarhatakka. 

Valikoimaan ja käyttöohjeisiin kannattaa tutustua rauhassa

Paloturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, joten tutustuthan takkaa valikoidessasi (ja varsinkin ennen sen käyttöä) huolellisesti käyttö- ja paloturvallisuusohjeisiin. 

Saatat Pitää Myös

0 comments