Valaistus tärkeä osa kodin tunnelmaa

syyskuuta 21, 2022

Valaistus on tärkeä osa kodin tunnelmaa ja sisustusta. Se parantaa tilan toiminnallisuutta ja tekee siitä samalla tunnelmallisen. Syvennymme valaistuksen maailmaan ja kerromme vinkkejä sopivan valaistuksen valintaan tässä artikkelissa tarkemmin.

Valaistuksen valinta kotiin on monivaiheinen prosessi, jossa pitää ottaa moni asia huomioon. Se kannattaa aloittaa määrittelemällä valaistuksen tarkoitus, joka sanelee pitkälti käytännön valintoja. Huolellinen harkinta kannattaa, koska hyvä valaistus voi parhaimmillaan tehdä tilasta toivotun huoneen ja samaan aikaan tarjota mieluisaa tunnelmaa ja ehostusta. 

Valaistus on yleensä yhdistelmä useista erilaisista lampuista, jotka luovat eheän ja toiminnallisen kokonaisuuden. Ne ovat sopusoinnussa tilan muiden huonekalujen ja sisustuksen kanssa. Valaisimia on erilaisia: niiden käyttötarkoitukset, koot, mallit, värit ja materiaalit vaihtelevat.


Tee kodistasi oma paikkasi

Kodissa vietetään aikaa ja siellä rentoudutaan. Jotkut viihtyvät televisiosarjojen tai kirjojen parissa, toiset surffailevat netissä. Netissä haetaan tietoa ja viihdytetään itseään esimerkiksi nettipelien parissa. Galaksino tarjoaa laadukkaita rahapelejä, joihin voi tutustua rauhassa. 
Oma koti on monelle paras paikka olla. Kodin tulisi olla mukava ja viihtyisä paikka, jossa voi rentoutua ja nauttia ajasta yksin tai ystävien kanssa. Kodin tulisi myös heijastaa omaa persoonallisuutta ja tyyliä. 
Kodin pitäisi tukea tiettyjä toimintoja, jotta arki sujuu hyvin. Valaistuksella on tässä merkittävä rooli. Se tuo valoa kotiin, jolloin kodissa voidaan tehdä eri askareita. Toiminnallisia valaisimia ovat esimerkiksi lukulamput ja keittiötason valaistus. Toiminnallisuuden lisäksi se antaa haluttua tunnelmaa, joka tukee kodin sisustusta ja antaa toivotun fiiliksen.

Kokeile rohkeasti eri ratkaisuja valaistuksessa

Valaistuksen valinta kannattaa aloittaa huolellisella taustaselvittelyllä. Sisustajan kannattaa pohtia, mitä valaistuksella halutaan saada aikaan ja mitä sen pitää tuoda huoneeseen. Internetistä löytyy paljon tietoa ja inspiraatiota, mistä voi aloittaa. 

Omia mieltymyksiä ja tunteita kannattaa myös kuunnella. Pohdi omia suosikkivärejäsi ja miten haluat sisustaa kotiasi. Valaistuksessa voi osittain kokeilla rohkeasti vaihtoehtoja. Esimerkiksi jalka- ja pöytälamppuja on suhteellisen helppo vaihtaa, jos ensimmäinen vaihtoehto ei ollutkaan mieleinen. Seinään tai kattoon kiinnitettävissä valaisimissa kannattaa olla harkitumpi, jos niitä on kallista ja hankala vaihtaa. 

Valaistuksen valintaa voi helpottaa myös ammattilaisten avulla. Monet alan liikkeet auttavat mielellään vaihtoehtojen läpikäymisessä. Lisäksi monet sisustuksen ammattilaiset konsultoivat tarvittaessa asiassa, mutta siihen pitää todennäköisesti varata suurempi budjetti.

Valaistuksen trendeistä

Valaistustrendeissä on viime vuosina nähty paljon muutoksia. Valaisimien suunnittelijat ovat luoneet uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka vastaavat tämän päivän vaatimuksiin. 

Yksi tärkeimmistä trendeistä on se, että valaisimet ovat yhä useammin integroitavia osaksi sisustusta. Tämä tarkoittaa sitä, että valaisimet on suunniteltu niin, että ne sopivat tilaan ja sen sisustukseen. Valaisimet voivat olla esimerkiksi kiinnitettyjä seinille tai kattoon, jolloin ne ovat helposti huomattavissa ja ne voidaan hyödyntää tehokkaasti. 

Toinen merkittävä trendi on LED-valaistus. LED-valaisimien etuja ovat muun muassa pidempi kestoikä, energiatehokkuus ja viihdekokemus. Ne voidaan myös integroida erilaisiin laitteisiin ja jopa internetiin, mikä tekee niistä entistä monipuolisempia. Design-lampuista haetaan puolestaan lisää näyttävyyttä ja lisähuomiota huoneeseen.

Saatat Pitää Myös

0 comments