Sisustaminen teknologialla
marraskuuta 04, 2021miltä kuulostaisi digitaalinen pelihuone?
Nykypäivänä sisustaminen voi tuntua lähes samojen asioiden toistolta: valkoista, harmaata, beigeä ja hieman erilaisia korostusvärejä siellä täällä. Tulevaisuudessa tilanne ei välttämättä ole tämä, koska teknologian avulla älykodit voidaan viedä jopa niin pitkälle, että jokaisen huoneen seinien värit voidaan muuttaa sen mukaan, kuka siellä sillä hetkellä oleskelee.
Digitalisoitujen seinien ja kattojen avulla tämä voi olla hyvinkin mahdollista. Niiden väri- ja kuvamaailmaa voidaan muokata huoneessa oleskelevan ihmisen tai huoneen tarkoituksen mukaan ennalta määrätyillä asetuksilla ihan miksi vain.
Digitaalinen pelihuone mahdollinen
Tulevaisuudessa harrastukset voidaan ottaa paremmin mukaan sisustukseen. Monella meillä voi olla kotona yksi ylimääräinen huone, jossa vietetään vapaa aikaansa vaikka seuraten urheilua ja viihtyen nettivedonlyönnin etujen parissa. Kyseessä voi yhtä lailla olla pelaamisen siunattu erikoistila.
Digitaalisten seinien avulla tila voidaan personalisoida aivan uudella tavalla, juuri tilan käyttötarkoituksen mukaan. Jos tykkäät katsoa urheilua, seinille voidaan lisätä urheilullisia kuvioita ja vaikkapa videoita.
Voit myös tummentaa seinät, jotta pelihetkesi ei häiriinny ja pystyt keskittymään tietokoneen tai mobiililaitteesi ruutuun paremmin. Kun pelihetki päättyy, voidaan huoneen seinät taas muuttaa aivan uudenlaiseksi.
Suunnitteluvaiheessa voidaan hyödyntää lisättyä todellisuutta
Esimerkiksi IKEA:n Place-sovellus tarjoaa mahdollisuuden tutustua yrityksen tuotteisiin kotona siten, että voit peilata niitä mobiililaitteesi näkymään ja nähdä, miltä tietty huonekalu näyttäisi omassa kodissasi. Sen kautta pystyt määrittelemään sen koon, sopivan värin ja mahdolliset lisäosat ennen ostopäätöksen tekemistä.
Tulevaisuudessa lisättyä todellisuutta voidaan yhä helpommin käyttää kodin sisustuksessa erilaisten sovellusten avulla, jolloin pystyt testaamaan kodinrakennuksen aikana erilaisia huonemuotoja, sisustussuuntauksia, materiaaleja ja värimaailmoja vain parilla napin painalluksella.
Erilaiset älypuhelinsovellukset ovat erinomaisia apuvälineitä, mutta sisustussuunnittelijat voivat myös hyödyntää esimerkiksi lisätyn todellisuuden mahdollistavia älylaseja, joita kehitetään kovalla vauhdilla.
Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen kodin sisustamisessa
Virtuaalitodellisuuden käyttökohteet ovat yhtä monipuoliset. Ne alkavat aina rakennusvaiheesta ja jatkuvat kodin ostotilanteeseen ja sisustamiseen. Lisätyn todellisuuden sijaan VR-materiaalia voidaan seurata ainoastaan erillisiltä VR-laseilta. Täten esimerkiksi rakennusprojektit voidaan nähdä niiden oikeassa mittakaavassa ennen itse rakennustyön alkua.
Se on samalla kustannustehokas keino järjestää asuntonäyttöjä, ja asiakas saa etänä mahdollisimman realistisen kuvan asunnosta. Sama voidaan todeta sisustussuunnittelussa, etenkin jos kyse on suuremmasta projektista. Asiakas voidaan “kävelyttää” suunnitelma läpi VR-tilassa ennen töiden alkua ja tehdä muutokset saadun palautteen myötä.
Pelkkien kuvien varassa tehdyt sisustusvalinnat eivät välttämättä tarkoita juuri sitä, mitä asiakas itse toivoo, koska siihen jää edelleen väärinymmärryksiä aiheuttavaa ja mielikuviin liittyvää tulkintavaraa. Etenkin silloin, jos kyseessä on suuret myllerrykset, kuten seinien rikkominen tai uusien huoneiden lisääminen kotiin.
Virtuaalitodellisuuden avulla asiakas voi tehdä haluamansa muutokset suunnitelmaan ja kertoa mielipiteensä, jonka jälkeen vasta muutostyö aloitetaan ja tällöin saadaan yhä parempi asiakaskokemus ja -tyytyväisyys.
Älylaitteista robotiikkaan
Kaikenlaiset keittiön älylaitteet ja älykaiuttimet ovat tuttuja asioita suomalaisille. Vaikka niitä ei löydy vielä jokaisesta kodista, tulevaisuuden uudiskohteista uskotaan tulevan yhä älykkäämpiä ja täten ne osaavat myös tulkita asiakkaan käytöstä yhä paremman. Niihin voitaisiin nimittäin lisätä tunnetekoäly, joka osaisi lukea käyttäjänsä ajatuksia.
Ajatusten lukemisen eteen tehdään jatkuvasti töitä ja siinä ollaan tekemässä läpimurtoa seuraavien vuosien aikana. Kestää kuitenkin vielä kauan, ennen kuin kyseistä teknologiaa käytettäisiin kodinkoneissa.
Taatusti tuntuisi helpolta, että vaikkapa kauppalistalle ilmestyisi automaattisesti ne tuotteet, joita mietit haluavasi ostaa, mutta unohdit kirjoittaa ne sillä hetkellä ylös. Samalla älylaitteista voi kehittyä robotteja, jotka pystyvät tekemään yksinkertaisia kodinhoitotehtäviä, kuten avaamaan ovia, paistamaan kananmunaa tai paahtamaan leipää.
Ne voidaan myös valjastaa imuroimaan koti, moppaamaan sekä pesemään ikkunoita. Mikään näistä ei ole mahdotonta, mutta nämä ideat heräävät henkiin seuraavien vuosikymmenten aikana, jolloin maapallolla tulee olemaan ennätysmäärä vanhuksia ja liian vähän avustajia.
0 comments