Kryptovaluutta ja NFT

marraskuuta 23, 2021

Kryptovaluutat ovat osa arkeasi enemmän kuin edes ymmärrät

No eivätkä ole! Eihän niitä näy missään, eikä niitä voi käyttää missään!

VÄÄRIN! Kryptovaluutat ovat digitaalista valuuttaa, joten et tietenkään pysty näkemään niitä, niillä ei ole fyysistä muotoa. Se ei kuitenkaan tee niistä yhtään heikompia perinteisten rahoitusmarkkinoiden mullistamisen saralla. Päinvastoin, ne ovat jo isosti mukana yritysten, instituutioiden ja jopa valtioiden toiminnassa. Tiesitkö esimerkiksi, että kaikki Suomen naapurivaltiot, Ruotsi, Viro ja Venäjä ovat jo kehittämässä omia kryptovaluuttojaan? Kyllä vain, Ruotsissa ja Virossa tämä kehitystyö on jo erittäin pitkällä, ja on vain ajan kysymys koska näitä valtiollisia kryptovaluuttoja alkaa näkyä julkisuudessa. 

Kryptovaluutat ovat lisäksi huomattavasti paljon enemmän kuin vain fiat-valuuttojen tyyppistä maksuvaluuttaa. Kryptovaluutat voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan: maksuvaluutat, kuten Bitcoin, alustat tai käyttöjärjestelmät, kuten Ethereum, ja tokenit, kuten esimerkiksi suomalainen Ethereumin verkkoon rakennettu Aave -protokolla ja sen tokenit. 

Kaikkein parhaiten kryptovaluutat tunnetaan sijoituskohteina, sillä esimerkiksi Bitcoin on luonut myös Suomeen useita Bitcoin -miljonäärejä. Jos heidän joukkoonsa liittyminen kiinnostaa, niin lue täältä eToro kokemuksia, ja aloita kryptoihin sijoittaminen vaikka samalta istumalta.
Millä tavalla kryptovaluutat sitten voivat vaikuttaa arkeemme käytännössä? Yksi tärkeimmistä ja arvokkaimmista käyttömahdollisuuksista, joita kryptovaluutat tuovat meille, on niiden kyky tallettaa dataa tavalla, johon mikään tällä hetkellä käytössä oleva järjestelmä ei kykene. 

Esimerkiksi jos terveystietosi talletettaisiin vaikka Ethereumin lohkoketjuun, kenelläkään muulla ei ole pääsyä niihin, kuin sinulla. Sinulla on oikeus ja mahdollisuus antaa katseluoikeus näihin tietoihisi esimerkiksi lääkärille, mutta kukaan ei voi koskea niihin.  Ja kun tänä päivänä meidän yksityistietomme ovat arvokkaampia, kuin kulta, tällainen järjestelmä pitäisi ottaa valtion tasolla käyttöön mitä pikimmiten. 

Lisäksi kryptovaluuttojen kautta voisimme saada käyttöön oikeasti korruptoimattomia ja demokraattisia äänestysjärjestelmiä, eikä sisällöntuottajien tarvitsisi pelätä heidän tuottamansa sisällön kopiointia tai varastamista, sillä NFT:t tekevät tämän kaiken mahdottomaksi.

Hetkonen, hetkonen, nyt jarrua, tämä alkaa kaikki käydä liian monimutkaiseksi, eikä tästä löydy enää päätä eikä häntää! No ei hätää, käydään nopeasti ja selkokielisesti läpi, mitä kryptovaluutat ja NFT:t ovat.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluuttoja kuulee usein kutsuttavan uuden aikakauden valuutaksi. Käytännössä ne ovat digitaalisia valuuttoja, joilla ei täten ole lainkaan fyysistä olomuotoa, kuten seteliä tai kolikkoa. Joitain kryptovaluuttoja voi jo käyttää maksuvaluuttoina esimerkiksi nettikaupoissa, nettikasinoilla, sekä sellaisissa kivijalkaliikkeissä, joiden maksupäätteet on päivitetty tähän uuteen aikaan.  Maksuvaluuttojen lisäksi kryptovaluutat voivat kuitenkin olla hyvin paljon muutakin. Jotkin kryptovaluutat eivät ole lainkaan käytettävissä maksuvälineenä päivittäisessä arjessa, vaan niillä voi maksaa ainoastaan niiden oman lohkoketjun sisällä tapahtuvia transaktiomaksuja. Mikä tämä lohkoketju sitten on?

Suurin osa kryptovaluutoista pohjautuu lohkoketjuun. Lohkoketjut ovat digitaalisia, hajautettuja järjestelmiä, joita kutsutaan myös julkisiksi, hajautetuiksi kirjanpidoiksi. Käytännössä lohkoketjussa oleva yksi lohko vastaa yhtä kryptovaluuttaa.  Eli yksi lohko Bitcoinin lohkoketjussa vastaa yhtä Bitcoinia. Ja näitä lohkoja luodaan koko ajan lisää, mikä vahvistaa ja vakauttaa itse kyseistä kryptovaluuttaa. Koska kryptovaluutat perustuvat nimenomaan hajautettuun järjestelmään, ne ovat täysi vastakohta fiat-valuutoille. Fiat-valuutat ovat täysin keskuspankkien sääntelyn ja kontrollin alla, kun taas kryptovaluuttojen arvon kehityksestä vastaavat markkinavoimat.

Tästä johtuen kryptovaluuttoja kutsutaan usein nimenomaan demokraattisemmiksi valuutoiksi, kun taas fiat-valuutat ovat erittäin pienen ryhmän näppeihin keskitettyjä , ja näiden näppien kontrolloimia omaisuuseriä. Koska kyseessä on kaksi niin erityyppistä varallisuuden muotoa, myös niiden arvot koostuvat aivan eri tavalla: Kryptovaluutalla ei välttämättä itsellään ole lainkaan arvoa, vaan sen arvo perustuu sen pohjana toimivaan lohkoketjuun. Ja mitä enemmän lohkoketjulla on käyttäjiä, eli mitä enemmän esimerkiksi Bitcoinia liikkuu markkinoilla, sitä vakaampi ja arvokkaampi kyseisestä lohkoketjusta ja kryptovaluutasta tulee. 

Mikä on NFT?

NFT on kirjainyhdistelmä, jota on näkynyt lisääntyvissä määrin talousuutisissa, ja usein niiden yhteydessä puhutaan suurista rahasummista. Joten mitä ihmettä ne ovat?

Kirjaimet NFT tulevat englannin kielen sanoista Non-Fungible Token, joka kääntyy suomeksi ei-vaihdettaviksi rahakkeiksi. Ja kyllä, rahakkeilla tarkoitetaan kryptovaluuttoja, eli tokeneita. Se, miten NFT eroaa kryptovaluutasta, on sen luonne omaisuuseränä, jota ei voi vaihtaa, eikä sillä voi käydä kauppaa. Se ei siis toimi maksuvaluuttana.

Sen sijaan yksi NFT on aina ainutlaatuinen, alkuperäisyystodistuksella brändätty token, jota voi ostaa tai myydä, mutta ei kopioida tai monistaa. Mietitään niitä esimerkiksi Mona Lisan kautta: Pariisin Louvressa tunnetusti majaileva Mona Lisa -maalaus on se kaikkien tuntema aito ja alkuperäinen taideteos.  Ja vaikka tästä taulusta tehtäisiin kuinka monta kopiota, julistetta, tai lautasta, sen alkuperäisen taulun arvo ja ainutlaatuisuus pysyy. NFT:t toimivat samalla logiikalla, mutta digitaalisessa muodossa. Ja viime aikoina markkinoilla on alettu hypettää NFT -omaisuuksia oikein urakalla!

Käytännössä NFT:t voivat olla mitä tahansa: taideteoksia, musiikkia, videopelejä, videoleikkeitä, keräilykortteja, digitaalisia identiteettejä, tai jopa digitaaliseen muotoon tallennettuja hetkiä. Erityisesti peliala ja muotiala ovat hypänneet isosti mukaan NFT -kelkan kyytiin, ja digitaalisesta muodista povataan alan seuraavaa suurta menestysaaltoa. Tunnetuimpia NFT -tapauksia taas ovat Dapper Labs -nimisen yhtiön markkinoille tuomat erittäin suositut CryptoKitties -peli ja NFL -liigan NFT -keräilykortit. Jokainen keräilykortti on tietenkin uniikki, ja urheilufanit pulittavat niistä älyttömiä summia. 

CryptoKitties taas on virtuaalipeli, joka on kuin 90-luvun tamagotchit steroideissa. Pelissä pelaajat kasvattavat digitaalisia kissoja, joista jokainen on NFT, eli täysin ainutlaatuinen. Näitä kissoja voidaan sitten myydä, ostaa ja parittaa keskenään tarkoituksena tottakai saada premium-CryptoKittie. Parhaimmillaan näistä digitaalisista kissoista on maksettu satoja tuhansia dollareita.  NFT-markkinoilla liikkuvat tällä hetkellä todella suuret rahat, joten ne ovat ymmärrettävästi nyt monien huulilla. Ohimenevänä trendinä pidetty ilmiö on nyt näyttänyt kyntensä, ja se on ihan tosissaan tulossa uudeksi normaaliksi esimerkiksi taiteen ja muodin saralla. 

Saatat Pitää Myös

0 comments