Vihdoin KEITTIÖN & ETEISEN UUSI VINYYLILANKKU LATTIA

toukokuuta 04, 2022

MoikkaMoi

Yhteistyössä Vinyylilattiakauppa

Tämä otsikko oli kiva kirjoittaa. Se miten tähän päädyttiin ei ole ollut lyhyt eikä kivuton tie. Monta viikkoa koti on ollut kaaoksessa ja siinä eläminen on ollut minulle tuskaa. 70-luvun talon rakenteiden purkaminen kun on todella pölyistä ja lika kulkeutuu joka paikkaan. Lisäksi aika on rajallista töiden ohessa remontoidessa. Vielä ei todellakaan ole valmista. Seinän rakentamista, maalaamista, pari uutta ovea, jalkalistat, sokkelit, katon uusiminen, valot.. mutta ei anneta näiden asioiden häiritä, vaan iloitaan tästä muutoksesta ja tästä hetkestä ja keskitytään vain ja ainoastaan eteisen ja keittiön lattiaan. 

Uusi vinyylilankku Ohra  

Alkuperäinen 70-luvun muovimatto

Lattiatilan saattaminen siihen tilaan että kaikkialta vanha alkuperäinen muovimatto ja kalusteet on purettu pois tieltä, jotta betoni saatiin hiottua. Lattia hionnalla päästiin eroon liimajäämistä jolla muovimatto on ollut lattiassa sekä betoniliimasta, joka nousee pintaa betonin kuivuttua. Hionnan jälkeen levitettiin telalla tartunta-ainetta. Tartunta-ainetta levitettiin kahteen kertaan, näin varmistettiin, että sitä on varmasti joka kohdassa. Tämä takaa uuden tasoitteen ja vanhan pinnan liimautumisen yhteen.

Instagramissa jaoin videoita keittiön lattian muutoksesta @marjakuja

Ennen alkuperäinen muovimatto

Jälkeen uusi vinyylilankku lattia

ETEISEN JA KEITTIÖN LATTIAREMONTTI

Käytimme tasoitetta, joka on itsetasoittuva joka helpotti työtämme ja saimme näin tasaisen lattiapinnan ilman mittaamista ja alan osaamista. Tasoitteen annettiin kuivua tarpeellisen ajan. Tämä on valmis eli uuden pinnan voi laittaa 1-3 päivän kuluttua. Meillä odotettiin 4 päivää että oli kuivunut kunnolla ja toki piti olla vapaapäivä että homma saatiin käyntiin.Lisäksi me purimme seinää ja laajensimme keittiötä hiukan varastonpuolelle ja näin saamme jääkaapille ja pakastimelle oman aukon. Keittiö saa tällöin avaramman ilmeen ja tila muuttui kertaheitolla.
Lisäksi meillä on keittiössä vanhanajan kylmiö. Eli seinissä on styroksia, (niin kuin on kylmälaukuissa) ja kun purimme oviaukon ja seinän, päätimme laajentaa hiukan ja puramme tämän kokonaan ja levytämme uusiksi. Purimme oviseinän ja teimme lattian kohdalla saman, eli vanha muovimatto pois, hionta ja uusi tasoite. Tämä projekti on vielä aivan kesken, joten tulen tekemään juttua muutoksesta myöhemmin.  Ennen uutta lattiaa, asensimme alapuut paikoilleen. Nyt kun tämä tila on ollut näin avoin, päätimme uusia komeron kokonaan. Tarvitsen kuitenkin keittiöön tilaa jossa voin pitää pienkodinkoneet ja leivontatarvikkeet sekä siivousvälineet, imurin ja lattianpesurin. Nämä kun tarvitsee olla mahdollisimman helposti saatavilla. Toki tilaan tulee samaa lattiaa kuin keittiöön, joten ei haittaa vaikka ovi jää auki. Ja minun jälkeen ne usein on :) Tästä rumiluksesta en nyt ottanut tarkoituksella kuvia.

Ennen alkuperäinen 70-luvun muovimatto

Jälkeen uusi vinyylilankku lattia ohra

Eteisen lattiasta purettiin laminaatti, joka oli melkoisesti rikkoutunut muutamassa vuodessa. Piti sen kestää elämää, mutta näin ei käynyt. Tämän alla oli samaa alkuperäistä muovimattoa joka poistettiin ja hiottiin ja tasoitettiin. Eteisessä on lisäksi lattialämmitys ja nyt on mielettömän paljon mukavampaa tulla pesulta paljain jaloin. 

Tahtotila tämän valmiiksi saattamiseksi on ollut kova ja se on tarkoittanut sitä että olen paljon itse tehnyt, ohjeita kuunnellen.


VINYYLILANKKUA LATTIAAN

Se kohta kun päästiin laittamaan uutta vinyylilankkua lattiaan, oli melkoinen. Toki aloitus on usein haasteellinen ihan pelkästään sillä että ensimmäinen rivi saadaan suoraan. 70-luvun talo kun on vähän sinnepäin.

Kukaan ei koskaan voi sanoa ettei ole väliä millainen lattia on, todellakin on!!

Koska ja kun meillä asennettiin vinyylilankku betonin päälle ja vuosien saatossa voi kosteutta nousta betonin pintaan, laitoimme muovin vinyylilankun alle. 
Vinyylilankussa on integroituna askeleriste, joten erillistä askeleristettä ei tarvita. Pääsimme aloittamaan vinyylilankun asentamisen. Se että linja on suorassa on tärkeää, myös se että astianpesukone ja liesi sai alle vinyylin. Kun päästiin tästä oli lattian laitto melkein kuin tanssia. Ei nyt ihan, mutta ei liian haasteellinen.  Olen usein ollut apupoikana ja tässä olin työmestarina. Joten hiukan voin olla itsestä ylpeä. Polvet oli kipeät konttaamisesta, mutta tämä ei haitannut yhtään. Lankun pitkäreuna paikoilleen ja lyhyt pääty lyötiin kumivasaralla paikoilleen. Katkaisu oikeaan mittaan ja näin jatkettiin.

Luonnollisen, aidon ja heleän vaalean tammen sävyinen OHRA

Vinyylilankku on melko painava, paketti painoi varmaan 20kg, tarkistin eli tarkkaan 19,3kg ja laatikossa oli 8 lankkua, eli yksi lankku painoi 2,4kg ja laatikolla sai valmista lattiaa reilu 2 neliötä. Koska laatikko paino melko paljon on oltava tarkkana ettei laatikkoa tiputtele tai kolhi, ettei lankut kärsi, varsinkaan komposiittirunko. Vaikka lankkujen paksuus oli 5,5 mm sai lankut leikattua määrämittaan ihan mattopuukolla eli siis katkoteräveitsellä helposti. Tässä mallissa oli lukkopontti eli päätypontti lyötiin kumivasaralla kiinni ja sivupontti taitettiin kiinni. Lattia on kelluva lattia, tämä toimii varsin hyvin varsinkin kun pohja on tasainen ja suora. Kun lankut oli lattiassa on lattia todella kestävä, helppohoitoinen kuitenkin tuntuu puun syyt joten luonnollisen kaunis, eikä yhtään liukas. Hiljaisempi verrattuna laminaattiin ja koska itse vietän paljon aikaa keittiössä, tämän eron huomasin heti. Sekä vedenkestävyys, ihan jo pelkästään koiran juomatavat sekä minun tiskaaminen.

ELÄMÄ 

Vaikka tämä remontti ei ole ollut ihan pientä pintaremppaa, en muuttaisi mitään. Rakastan uutta lattiaani ja nyt vain pitää säästää rahaa ja hankkia olohuoneeseen samaa OHRA Northern Light Oak- SilentTech vinyylilankkua että saadaan kodin tärkeimpiin tiloihin upea samanlainen yhtenäinen lattia. 
Lattia näyttää ja tuntuu mielettömän ihanalta, ei yhtään liukkaalta ja se mikä on kaikkein upeinta minun vanha keittiö näyttää paljon paremmalta kuin ennen, joten todellakin sillä lattialla on väliä. Koko keittiö muuttui ja muuttuu vielä lisää rumasta ankanpojasta kauniiksi joutseneksi.

Ihan pienen hetken mietin värivaihtoehtoa mutta mitä pidemmälle pääsimme tykästyin niin kovin ja vieläkin ihan pari tanssi askelta otan päivittäin. Oletkin varmaan huomannut tämän jakamistani kuvista instagramissa @marjakuja.


Kun olimme keittiön lattian saaneet valmiiksi ja ruokapöytä takaisin vain istuimme ja katselimme mitä olimme saaneet aikaiseksi. Vielä on paljon tekemistä, mutta nyt on helpompi hymyillä ja jatkaa. Elämässä saa näkyy pienet rosoisuudet kuten kuvassa tultiin juuri pihalta ja näkyy valoa vasten tassun jäljet uudessa lattiassa. Elämä on <3

Saatat Pitää Myös

0 comments