ELÄMÄNTAPAMUUTOS KOHTI OMANNÄKÖISTÄ ELÄMÄÄ HENKISESTI HYVINVOIVANA

syyskuuta 17, 2023

 Yhteistyössä Muutos.net

Elämäntapamuutoksessa on tarkoituksena saavuttaa kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämä ei ole mikään pikadietti jolla hetkeksi joko pudotetaan painoa tai muuten muutetaan nopeasti ruokailua tai liikuntaa. Vaan tarkoitus on saavuttaa kokonaisvaltainen hyvinvointi eli joka osa alueella pysyviä muutoksia loppuelämäksi. Olen kohta käynyt läpi koko 365 päivän muutosvalmennuksen ja todella monta asiaa on muuttunut. Ei niinkään painossa vaan koko Marikassa. 
Olen aina ollut ikiliikkuja ja hääräilijä joka sinkoaa paikasta toiseen tehden asioita ja paljon. Välillä keskittymiskyky ollut aivan hukassa. Varsinkin niiden tärkeiden asioiden osalta. Koska kuitenkin olen sellainen täydellisyyden tavoittelija, on tämä moneen suuntaa sinkoaminen ja paljon ajatuksia päässä olemisen kanssa ollut todella raskasta. 

Tähän on tullut suurin muutos koska otin asiakseni saavuttaa henkisen hyvinvoinnin oikealle linjalle ja nyt olen tämän saavuttanut. Koska ja kun elämä on  toisinaan stressaavaa niin koti kuin työelämässä olen saavuttanut sellaisen tason jossa pystyn toimimaan ja en jää stressiin tai sen aiheuttajiin kiinni. Vaan asian otan tähän eteen ja teen päätöksen kuinka sen selvitän eli kuinka sen hoidan ja millä aikataululla. En jätä enää asioita hoitamatta sen vuoksi että ne ovat todella epämiellyttäviä vaan nykyään pystyn hoitamaan myös ne.
Tämän kaiken yhteispelillä selvitän melkein minkä ja kuinka vaikean asian tahansa. Tämän vuoden tarkoituksena oli itselläni elämänlaadun parantaminen ja tämä on onnistunut paremmin kuin hyvin.

Keltaisia auringonkukkia maljakossa.


KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI

Kokonaisvaltainen hyvinvointiin liittyy monia asioita. Ruoka, liikunta, uni mutta myös henkinen puoli ja elämänilo. Henkinen hyvinvointi on mielestäni kaikkein tärkeitä. En tarkoita mitään ääripäätä että jos vain meditoit niin voit kaiken muun jättää hoitamatta. Vaan ihan kaikki mitä teet ja miten asioihin suhtautuu vaikuttaa koko päivään ja seuraavaan ja kohta koko elämään. Mieli on tärkeää pitää positiivisena, vaikka kuinka olisi aihetta jäädä murehtimaan sitä mitä ei ole, vaan keskity siihen mitä kaikkea sinulla on. Onneksi olen perusluonteeltani positiivinen vaikka välillä turhan herkkä. Herkkyyskin on hyvä voimavara mutta liiallinen kuluttaa valtavasti kun on asioita joihin ei voi vaikuttaa. Tällöin on oltava vähän itsekäs ja suojeltava itseään.

Itsestä välittäminen on ollut itselläni se suurin kynnys. Nyt en tarkoita vain ulkopuolisia seikkoja vaan ihan kaikkea mitä pään sisällä tapahtuvaa. Ajatus voi olla koko päivää kantavaa tai sitten se murskaa aamusta alkaen. Siinä missä mieli on yksi tärkein osa, on myös se että minä itse hallitsen omaa elämääni. Toki tuntuu kun olisin päässyt seisomaan polvilla olemisen sijaan. Joten tämä matka oli todella tärkeä. Oli tarve pysähtyä ja hengittää syvään. Katse horisonttiin ja valita tie mitä kulkea. 

Oman elämän hallinta positiivisella asenteella.

UNI

Minulla ei ole ikinä vielä ollut minkäänlaisia uniongelmia en aio jäädä niitä odottamaan. Vaihdevuodet ja liikaa ajatuksia pään sisällä tekevät tämän minulle itsestään selvään asiaan rakoja. Toki kiire on välillä niin klassinen syypää mutta pyrin silti korjaamaan vajaan unen heti kun se on mahdollista. Rakastanhan nukkumista ja tarvitsen melko paljon unta. Hankin kesällä uuden paksun patjan ja pidän huolta petivaatteista. Uusin ja pesen tarpeen mukaan ja myös hankin sellaisia tekstiilejä jotka mahdollistavat kunnon yöunet. Uusi patja vei meitä sen pois ettei toisen liikkeet vaikuta toiseen ja tämä on muuten yksi tärkeimmistä asioista parisängyssä. On kamalaa kun toinen kääntää kylkeä toinen hyppää tai muuten meinaa pyörähtää, jos ei pidä sängynlaidasta kiinni.
Pidän makuuhuoneen sisustuksen seesteisenä ja siistinä niin ettei mikään häiritse kauniita ja levollisia unia. Ilmavaihtoon myös panostettiin joten se asia on myös kunnossa.

RUOKA

Syön hyvin ja hyviä raaka-aineita. Pyrin suosimaan muutosystävällistä ruokailua ja toki herkut ja elämä niiden kanssa kuuluu ihan siinä missä salaattikin kunhan niillä on sopiva oikea hetki. En suoraan kiellä itseltäni mitään. Teen päivittäin hyvää ja värikästä kotiruokaa. Nautin hyvästä ruoasta ja kokeilen melko helposti uusia makuja ja erilaisia reseptejä. Olen opetellut maustamaan ja näin saan vielä enemmän monipuolista ruokaa. Syö elääksesi älä elä syödäksesi. Syö sopivan kokoisia annoksia ja tarpeeksi hitaasti.

LIIKUNTA

Arki liikunta kuuluu joka päivään. Hääräilen kotona koko ajan jotain. Työ on myös fyysistä ja myös pyrin kehonhuoltoon päivittäin. Ihan estääkseni jumeja ja ylläpitämällä liikkuvuutta. Ilman suoritustasoja sekä ilman pakkoa. Lisäksi käyn kävelylenkeillä ja sisäpyöräilen. Näin saan hikeä liikkeelle ja päänupille tuuletusta sekä terapiakeskusteluja yhdessä miehen kanssa. 

Suuri maljakko täynnä auringonkukkia.

HENKINEN HYVINVOINTI

Vaatii melko paljon että saa otteen omasta elämästä ja pystyy itse hallitsemaan sitä. Olemalla läsnä sekä pyrkimällä hoitamaan asiat niin että vaikka jotain sattuisi se heiluttaa mutta pääsen pian takaisin pystyyn. Hoidan asiat niin ettei tarvitse murehtia huomisesta. Ruokaa riittää, lämpöä sekä laskut on hoidossa. Kun koko kompon saa tasapainoon on paljon helpompi hoitaa asioita vaikka niitä yllättäviä, kun niihin reakoi. Ennakointi ja pitäminen kiinni sovitusta helpottaa tulevien hoitamista. Tämä pätee myös raha asioihin kuin myös kaikkeen hankintoihin.

Itsestä pitäminen ja itsestä huolehtiminen. Oman jutun löytyminen ja nauttiminen elämästä. Elämällä omannäköistä elämää : mielekästä, tasapainoista ja omia arvoja toteuttavaa. Oppimalla pitämään ja arvostamaan pieniä asioita. Vaikka uuden miellyttävän vaatteen löytyminen kirpparilta tuo minulle hyvän mielen pitkäksi aikaa. Tai kun sain pellolta käydä noukkimassa kimpullisen auringonkukkia ilahduttamaan.

Elämällä omannäköistä elämää :mielekästä, tasapainoista ja omia arvoja toteuttavaa.

OMANNÄKÖINEN ELÄMÄ

Omannäköisen elämän kaava jolla saa omannäköisen vapaan, stressittömän ja arkisen elämäntavan. Muista että arki on se kaikkein tärkein ja ihminen joka on sun vierellä ja muistuttaa kuinka ihana olet ja ihan joka päivä.

1. Pysähdy ja opettele olemaan onnellinen juuri nyt. 
2. Elä elämää omien arvojen ja tapojesi mukaan, älä välittä muiden mielipiteistä.
3. Keskity yhteen asiaan kerralla
4. Askel kerrallaan kohti päämäärää
5. Läheisten mukanaolo ja yhteinen päämäärä
6. Muista nauttia elämästä

-Marika

Saatat Pitää Myös

0 comments