LEIKKOKUKKIA OMASTA PIHASTA

heinäkuuta 18, 2021

 Puutarhan aloittelija tässä moi,

Onhan nämä lavakaulukset olleet jo monta vuotta pihallamme, taisi olla 2015 kun nämä kotiin hain. Nämä on ollut jo monta vuotta suurta huutoa isoon ja pieneen pihaan. Aikaisemmin nämä olivat autotallin takana tehdyllä alueella. Olen näissä jonain vuonna kasvattanut perunaa ja kokeiltua on tullut myös mansikkaa. Kuitenkaan innostus ei ole ikinä ollut hyötypuutarhaan tai syötäviin kasveihin.

Toisessa on aina kasvanut raparperi. Oikeastaan vaikka halua kokeilla on ollut, niin innostus on aina loppunut kesken. Jolloin nämä ovat vain saaneet olla ja kasvaa vaikka mitä rikkaruohoa. Tein vuonna 2015 postauksen kun nämä maalasin valkoisiksi, löydät vanhan postauksen täältä.


leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.

LEIKKOKUKKIA LAVOIHIN

Tänä vuonna päätin. Miksi en kasvattaisin leikkokukkia. Yksi syy saada kimppu omasta pihasta, toinen syy onhan kukat kauniita, eikö?
Nyt vain en meinaa raaskia näitä maljakkoon leikata :)

Nämä kaikki olen kylvänyt suorakylvönä siemenistä toukokuun puolessa välissä suoraan uuteen multaan. Toki multaan sekoitin kompostista tullutta multaa pohjalle. Uskon että näin saan itselleni sitä kaiken kaivattua iloa omasta puutarhasta. Ideana ei ole kuitenkaan minkään sadon saanti. Ennemmin tämä kukkien tuoma ilahtuminen. Joten viljelystä ei voi todellakaan puhua tässä yhteydessä. Toki pihassani kasvaa myös perennoja ja muita kesäisin kukkivia, kuten pioneja ja näistä meinaan saada nautittua myös kukkakimpuissa. 

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.


Vaikka nämä hellekelit taisi tehdä tepposen ja moni kukki todella lyhyen ajan ja aivan liian aikaisin.

Ensin aloitin huhtikuun lopulla heti kun maa oli sulanut tarpeeksi lavojen siirron uuteen aurinkoisempaan ja suojaisampaan paikkaan. Kun tämän olin päättänyt siirsin samalla vuosia vanhan lavoista tehdyn istutuspöydän puutarhavajan seinustalle. Tuli samalla käytyä romut läpi. Nyt nämä ovat oikeastaan oikeassa paikassa ja helposti käytettävissä. Tämä nurkka oli oikeastaan ihan käyttämättä ja uima-altaan tulon jälkeen tallin takaosa ei ollut paras paikka käydä istuttamassa kesäkukkia tai säilöä kaikkia noita saviruukkuja ja muita romuja.

Mallasin nurmikko alueelle ja kun olin päättänyt paikan poistin nurmikon ja asettelin katemattoa reunoille, johon asettelin kuorikatteella reunat siistiksi ja nurmikonleikkuuta helpottamaan.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Kesäkuun lopussa oli jo näin upeat kasvut

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Tämä kuva on otettu kesäkuun lopussa

Haasteellista tässä on kun joutuu/pitää opetella kaikki alusta alkaen. Kun ei omista viherpeukaloa on ihan mahtavaa huomata ja nähdä kasvu on tapahtunut omassa hoidossani :) En aikaisemmin tiennyt kuinka tärkeää lannoittaminen on, myös kesäkukille, perennoille kuin viherkasveille tai nurmikolle. Onneksi oppia voi näinkin jälkikäteen ja saanut melko huonokuntoisen ja sammaloituneen nurmikon elpymään ja kasvun vauhtiin.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Huhtikuussa oli näin ankeaa kun tämän aloitin

Istutin myös malvaa ja muita kukkivia perennapenkkiin, jolloin leikkokukkakimppuun saan muitakin kukkia. Siis toki jos raaskii näitä kimppuun leikata. Puutarhan kukkivat ovat aika kivassa kasvussa. Muutama vuosi sitten istutin pikkujasmikkeen ja tänä vuonna se teki upeat kukat ja mikä tuoksu yhdessä pionien kanssa. Mutta helle söi kukinnon melko pian.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.

Hyötypuutarha kuulostaa ihan mahtavalta jota se myös on. Muistan lapsuudesta kun mummun kanssa noudettiin aamun salaatit omasta puutarhasta. Kuitenkin minun on vielä muistettava oma rajallisuuteni ja osaamattomuuteni ja aloitettava jostakin. Ehkä jonkin vuonna päädyn siihen, mutta vielä ei ole sen aika. Lisäksi pitää muistaa ensivuonna istuttaa kukat suoraan linjaan. Sekä kokeilla uusia suorakylvöllä istutettuja leikkokukkia. Ihaninta olisi daalioiden kukinta ja ehkä vielä uskallan kokeilla niitä.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Lavakaulus leikkokukkien kukintaa kuvattuna kesäkuun lopussa

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Lavakaulus alueen teko huhtikuussa

Jotenkin tämä kesä on ollut melkoinen ja olen huomannut pörriäisten ja pölyttäjien määrän kasvavan tai sitten vain olen nämä jotenkin nyt kunnolla rekisteröinyt. Toki moni perenna on nyt innostunut kukkimaan oikein kunnolla, joten mettä on riittänyt. 

Toki tulee myös luonnonkukkia käydä noukkimassa kimppuihin.

leikkokukkia omasta pihasta lavakauluksiin istutettuna.
Tämä kuva on otettu toukokuun alussa ja valmiina suorakylvöön

Pihassamme on myös istutettu aitaa syreenistä ja tänä vuonna tämä kukki ja kuinka hurmaava tuoksu oli aivan mahtavaa pihaan saapuessa. Toki teemme myös pihan toiselle puolelle syreeni aitaa, kunhan kelit hiukan hellittäisi.
Syksyllä syyshortensian kukinnot valtaavat pensaat ja saa nähdä mitä muuta kukkivaa pihastani vielä löytyy.

Saatat Pitää Myös

0 comments