PELI- JA ELOKUVAHUONE OLOHUONEESSA

elokuuta 12, 2021

Näin suunnittelet unelmien peli- ja elokuvahuoneen

Pelaamisesta on tullut yhä useamman ihmisen harrastus viime aikoina. Tähän on varmasti monia syitä, mutta yksi tärkeimmistä lienee teknologian huikean nopea kehittyminen ja se, että pelaamiseen vaadittava teknologia on yhä useamman ulottuvilla. Pelaamisen ohella digitaalisen viihteen muodoista elokuvat ovat olleet jo pitkään yksi ihmisten tärkeistä harrastuksista. Nykyään, Netflixin ja vastaavien myötä myös elokuvat ja sarjat ovat helposti ihmisten saatavilla. Vielä 1990-
luvulla, videovuokraamoiden kultaisella aikakaudella, tuskin juuri kukaan osasi ennakoida, että tulevaisuudessa elokuvia ja sarjoja olisi mahdollista, vuokrata, ostaa ja katsoa ilman kivijalkamyymälään menemistä.


Miten luoda oma unelmien pelihuone?

Oman pelihuoneen suunnittelu riippuu monesta asiasta. Yksi tärkeä kysymys on, että pelaatko konsolilla vaiko tietokoneella. Mikäli pelaat konsolilla, voit sulauttaa sen näppärästi osaksi TV- huonetta, sillä konsolit sopivat hyvin sisustukseen eivätkä vie paljoa tilaa. Oman pelitietokoneen sommittelu pelihuoneen kalusteisiin onnistuu toki myös, mutta se vaatinee hieman enemmän pohtimista. Pelihuoneen suunnitteluun vaikuttaa luonnollisesti se, millaisia pelejä siellä on tarkoitus pelata. Mikäli pelihuoneen suunnittelija on esimerkiksi innokas kilpa-autopelien pelaaja, kannattaa varata tilaa ratille ja polkimille, sillä ilman niitä ajokokemuksesta jää puutumaan autenttisuutta.
Tärkeä seikka sekä tietokoneen, että konsolin sijoittamisessa on se, että valitussa huoneessa toimii vakaa internetyhteys. Kiinteiden yhteyksien kanssa tämä ei varmasti ole mikään ongelma, mutta langattomien verkkojen, kuten 4G mokkuloiden kantamassa saattaa olla eroja. Laite kannattaa sijoittaa lähelle pelikoneita. Luonnollisesti kannattaa valita pelihuoneeksi se huone, jossa netin
kantavuus on paras. Juuri mikään ei nimittäin ole niin ärsyttävää, kuin se, että nettiyhteys katkeaa kesken verkkopelaamisen. Etenkin pelitietokoneiden suhteen netti on tärkeä myös muista syistä, sillä tietokonetta voi käyttää muuhunkin toimintaan. Toimivan nettiyhteyden avulla huipputehokkaalla pelikoneella voit pelata esimerkiksi kasinopelejä. Toki ne pyörivät loistavasti vähemmän tehokkaillakin koneilla, mutta mikään ei estä käyttämästä pelitietokonetta myös tähän tarkoitukseen. Tällaisella tietokoneella kaikki suosikkipelit, olivatpa ne sitten rulettia, pokeria, blackjackia tai muita, näkyvät edelleen täydellisesti ja toimivat ilman viivettä. Älä myöskään unohda valita monitoria, jonka kuvanlaatu on hyvä. Silloin pelit näyttävät entistäkin vaikuttavammilta.


Biljardipöytä unelmien pelihuoneeseen?

Mikäli laajennamme pelihuoneen käsitettä kattamaan myös perinteiset lautapelit, kannattaa tämä ottaa huomioon suunnittelussa. Kannattaa pyrkiä luomaan huone, joka sopii myös lautapelien tunnelmaan. Mikäli huoneen omistaja haluaa sisustaa pelihuoneensa niin, että sinne tulee biljardipöytä, voi inspiraatiota hakea vaikkapa ravintoloista tai televisioiduista snooker-turnauksista.
Esimerkiksi snooker-kisoista tutun valaistuksen luominen omaan pelihuoneeseen voisi olla varsin hyvä idea. Kannattaa kuitenkin muistaa, että snookerpöytä vaatii aika paljon tilaa, joten se tullee hallitsemaan pelihuoneen olemusta, mikäli kyseessä ei ole valtava huone. Mikäli tilaa on paljon ja huoneen omistaja on innokas pelikoneiden ystävä, voisi seinustalle sopia myös flipperi. Se luo aivan omanlaistaan tunnelmaa huoneeseen ja kertoo samalla omistajan innostuneisuudesta pelaamista kohtaan.

Unelmien elokuvahuone

Osa elokuvien taikaa on eittämättä elokuvateatterin tunnelma tummenevine valoineen ja muine katsojineen. Tärkeä valtti elokovateatterien suosiossa on ollut myös iso valkokangas, jolle elokuva on heijastettu. Äänentoisto on ollut myös elokuvateatterikokemuksen muita valtteja. Tekniikan kehittyessä ihmiset ovat investoineen enemmän ja enemmän kotiteattereihin, joilla pyritään lähemmäs elokuvateatterin kokemusta. Osa katsookin elokuvia mieluummin kotonaan, mutta on myös ihmisiä, jotka pitävät elokuvateatterin tunnelmaa edelleenkin ainutlaatuisena. Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon oman kotiteatterin suunnittelussa?
Tärkeä seikka on luonnollisesti television koko. Mikäli halutaan jäljitellä elokuvateatterin kokemusta, television on oltava mahdollisimman iso. Tämä tarkoittaa myös sitä, että seinän, jolle televisio kiinnitetään, on oltava riittävän tilava, eli sinne ei kannata asentaa esimerkiksi tauluja tai peilejä. Television sijaintiin vaikuttaa luonnollisesti myös huoneen valaistus. Valon tulee olla
television takana, ei edessä. Kannattaa siis välttää ikkunoita, mikäli vaan mahdollista. Mikäli se ei onnistu, on järkevää hankkia tummat verhot, jotta katselukokemus ei häiriinny. Peruslähtökohta on, että parhaan katselukokemuksen saavuttaa pimeässä huoneessa – sammutetaanhan
elokuvateatterissakin valot! Unelmien elokuvahuone on siis luonnollisesti mahdollisimman pimeä, jotta katselukokemus olisi nautinnollinen.
Television korkeus on myös syytä säätää hyvin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että katsojan silmien korkeus osuu television keskikohtaan. Mikäli television asentaa kiinni seinään, kannattaa siis koeistua suunnitellulla katselupaikalla ja katsoa, että silmien korkeus osuu oikeaan kohtaan televisiossa.Muista valita oikea kuvaprofiili!

Mikäli tarkoituksesi on myös pelata konsolilla unelmien televisiohuoneessasi, kannatta muistaa oikean kuvaprofiilin valinta. Tämä tarkoittaa sitä, että televisiokokemus on tasapainoinen, kun katsoja valitsee oikean kuvaprofiilin käyttötarkoituksen mukaan. Eli, peleille valitaan pelitila, elokuville elokuvatila jne. Kalliimmissa televisoissa on usein parempi esikalibrointi. Kannattaa muistaa, että elokuvien katseluun illalla voi sopia eri tila kuin päiväkatseluun, jolloin huone on
valoisampi.

Saatat Pitää Myös

0 comments